Het blije brein

Spelen is goed voor je brein

Wetenschappers zijn er allang uit: spelen is goed voor je brein. De Amerikaanse psychiater en onderzoeker Stuart Brown deed jarenlang onderzoek naar, je raadt het al, spelen. Volgens hem is het niet alleen leuk om te spelen, maar is het zelfs van essentieel belang voor onze ontwikkeling (2008). In zijn werk kreeg Stuart veel te maken met psychopaten. Hij vroeg zich af wat dit type mens zo kenmerkend maakt. Eén van de terugkerende aspecten was dat ze erg weinig hadden gespeeld in hun jeugd.

Op school hoeft spelen niet alleen op het schoolplein, maar kan ook in de klas. De Vrije Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar de invloed van spel op gedrag (2017). De leerlingen gingen spelenderwijs bezig met hun taken. Zo was het belangrijk om samen te werken en konden de leerlingen beloningen verdienen. De onderzoekers merkten dat er een duidelijke samenhang was tussen spel en pro-sociaal gedrag. Als je kinderen met gedragsproblemen laat spelen, dan worden ze direct aangenamer in de omgang. Bovendien verandert het gedrag van hun leraren. Zij worden veel positiever in hun feedback. Op deze manier stimuleren leerkracht en leerling elkaar op een hele mooie manier. 

Een beestenboel

De neurowetenschapper en psychobioloog Jaak Panksepp uit Estland bestudeerde veel ratten in zijn leven. Dat klinkt misschien gek, maar de hersenen van een rat zijn qua opbouw vrijwel gelijk aan die van een mens. Hierdoor ontdekte Jaak dat de behoefte om te spelen diep in onze hersenen geworteld zit (1984). Hiernaast bleken de ratjes die weinig hadden gespeeld in hun vroege jeugd niet alleen anti-socialer, maar ook minder geliefd bij eventuele partners. Jaak plaatste voor dit experiment twee mannetjesratten bij een vrouwtjesrat. Het vrouwtje was veruit het meest gecharmeerd van de mannetjesrat die al vanaf de geboorte veel meer aan het spelen was.

Spelletjes spelen, lachen, fantaseren en flirten is dus niet alleen gewoon superleuk. Van jongs af aan veel spelen zorgt voor heel veel gelukkige, blije en slimme mensen op deze aardbol.

Je brein heeft honger

Eten, drinken en slapen. Het levert allemaal energie op, zodat jij de dag weer aankan. Wist je dat je brein wel 1/5e deel van al die opgespaarde energie verbruikt? Zo belangrijk zijn je hersenen dus voor je dagelijkse functioneren.

Doe mij nog maar een boterham met pindakaas!

Je brein is een sneltrein. Razendsnel!

Ontdek het in het Hersenhuis.

Scroll naar boven